HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Skip Navigation Links
 

Duplikált fájlok keresése a merevlemezenGyakran előfordul, hogy egy fájl több példányban is jelen van a merevlemezen, feleslegesen foglalva a tárterületet. Még kevésbé bonyolult könyvtárstruktúra mellett is gyakorlatilag lehetetlen kézzel ezeket megtalálni. Hívjuk segítségül a Windows egyik programját és térképezzük fel a duplikált állományokat. Ezt követően eldönthetjük további sorsukat.

A segédprogram alapesetben nem része a Windows-nak, de megtalálható a telepítő CD-jén. Helyezzük be a lemezt a meghajtóba és telepítsük fel a \SUPPORT\TOOLS könyvtárban található SUPTOOLS.MSI fájlt. Ezt követően a \Program Files\Support Tools mappában találunk egy programot DUPFINDER.EXE néven. A Support Tools feltelepítése után újra kell indítani a számítógépet - ezt kérésre el is végzi - ekkor az alapértelmezett elérési utak közé felkerül a \Program Files\Support Tools mappa is. Így az operációs rendszer bármely pontjáról elérhetővé válik.
Duplikált fájlok keresése
Indítsuk el az alkalmazást, használatához első lépésben meg kell adnunk azt a mappát, amelyen belül lezajlik a keresés. Kattintsunk a "Browse" gombra és jelöljünk ki egy mappát. Ha aktív az "Include subfolders" jelölőnégyzet, akkor nem csak a megadott könyvtárban, hanem annak alkönyvtáraiban is keresni fogja programunk a duplikált fájlokat. A keresést a "Start Search" gombra kattintással indíthatjuk el és a "Stop"-al bármikor leállíthatjuk. Az eredmény - tehát a többször előforduló fájlok listája - az ablak alsó felében kerül felsorolásra. Miután vége a pásztázásnak ismét a "Start Search" gomb válik aktívvá.
Keresési beállítások
Kattintsunk a View > Options menüpontra, megnyitva a beállításokat tartalmazó ablakot. Jelölőnégyzetek aktivizálásával szabályozhatjuk, hogy vegye-e figyelembe a program a csak olvasható fájlokat ("Read-only files"), a rejtett fájlokat ("Hidden files") és a CRC ellenőrző információt ("CRC-32 Information"). Az alatta lévő mezőben előírható, hogy milyen fájlnevekkel dolgozhat (alapértelmezésben minden fájlt vizsgál: *.*). Legalul pedig azok a fájlkiterjesztések szerepelnek, amelyeket nem ellenőriz.
Műveletek az eredménnyel
Kattintsunk az egérrel az egyik fájlnévre és nyomjuk le az ALT+ENTER billentyűt vagy lépjünk a File > Info menüpontra. Ekkor a lehető legrészletesebb információt kapjuk az adott állományról. Nézzük meg több fájl esetében is. Ez alapján dönthetjük el, hogy szükségünk van-e rájuk és mi legyen a további sorsuk. Három lehetőség közül választhatunk: töröljük őket (Delete), átmozgatjuk egy másik helyre (Move) vagy átnevezzük (Rename). Mindhárom lehetőség a "File" menüben érhető el.
Eredménylista mentése, nyomtatása
Későbbi felhasználás céljából az eredménylistát fájlba menthetjük. Ehhez kattintsunk a File > Export data menüpontra és szöveges formátumban lehetségessé válik a rögzítés. Arra is van lehetőségünk, hogy kinyomtassuk a File > Print Report menüvel.
Adatok sorba rendezése
A megjelenített adatokat oszlopfejlécük szerint sorba rendezhetjük a View > Sort menüvel vagy a fejléccímkére kattintással.

Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 175. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |