HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Navigációs hivatkozások kihagyása
 

Ha nem működik a hibernálás...A Windows 2000/XP egyik remek funkciója a hibernálás szolgáltatás, mely képes a memória és a processzor állapotát merevlemezre menteni. Ezután kikapcsolja a gépet. Visszakapcsolás után visszatöltődik a memória, gyorsan inicializálódik a hardver és onnan folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. A folyamat rövidebb ideig tart, mint a hagyományos rendszerindítás. Előfordulhatnak viszont problémák. Közülük az egyik, hogy időnként látszólag eltűnik a hibernálás szolgáltatás az operációs rendszerből.

Mi szükséges a hibernáláshoz
A számítógép hardverének részéről APM (Advanced Power Management) és ACPI (Advanced Configuration and Power Interface). Az operációs rendszer a számítógép hardverét a Hardware Abstraction Layer (HAL) rétegen keresztül látja. A HAL tulajdonképpen egy fájl, mely nagy vonalakban leírja a hardvert (pl: asztali PC, Laptop, Toshiba Laptop (speciális), stb.). Több HAL is található a rendszerben és ezt mintegy "ráhúzza" a hardverre. Mind az APM, mind az ACPI támogatás a HAL-ban van leírva, ha innen hiányzik, akkor az operációs rendszerből is hiányozni fog. Nagyobb számítógépgyártók saját HAL-t készítenek gépeikhez, a minél optimálisabb teljesítmény kihasználás érdekében. Régebbi PC-ken nem létezett APM támogatás, ACPI meg főleg nem. Ezeken a típusokon nem fogunk hibernálni. Tekintve a Windows 2000 hardverigényét, valószínűleg egy újabb gépen fogjuk futtatni, aminél ilyen probléma nincs. Így a hiba forrása a szoftverben keresendő.
Hardveres támogatás a laptopok részéről
Egyes laptopok hardvere, BIOS részről beépítve tartalmazza a hibernálás szolgáltatást. Egy billentyűkombináció vagy egy különálló nyomógomb segítségével, operációs rendszertől függetlenül menthető a memória és a regiszterek állapota. Sem a Windows 2000, sem az XP nem támogatja az ezekkel való együttműködést. Csak és kizárólag saját, szoftveres funkciót használja.
Hol érhető el a hibernálás funkció?
Windows 2000-ben:
A Start > Leállítás (Start > Shut Down) menü hatására megjelenő ablak legördülő menüjében "Hibernálás" ("Hibernate") néven.
A Windows XP új kezelőfelületén:
A Start > Kikapcsolás (Start > Turn Off Computer) menü ablakában nyomjuk le a SHIFT billentyűt és a "Készenlét" ("Stand By") nyomógomb hibernálásra változik. Előfordulhat az a szituáció is, hogy a hibernálás SHIFT nélkül is látható.
Lehetséges hibaforrások és megoldásaik
Összeválogattunk néhány lehetséges okot, mely akadálya lehet a hibernálás működésének.
  • Nincs bekapcsolva a speciális energiagazdálkodás funkció
A Vezérlőpult > Energiagazdálkodási lehetőségek (Control Panel > Power Options) ikonját megnyitva, keressük meg az "APM" oldalt és kattintsuk be a "Speciális energiagazdálkodás engedélyezése" ("Enable Advanced Power Management support") jelölőnégyzetet.
  • Nem kompatíbilis vírusirtók használata
Szintén megakadályozhatják a hibernálást az inkompatibilis, memória rezidens vírusirtó szoftverek. Történetesen a McAfee AntiVirus 3.1.4 verziója okoz ilyen problémákat. Ráadásul eltávolítása után pont a problémás részek maradnak vissza, melyek tovább működnek. Megoldást jelent a minél újabb verziók beszerzése és telepítése, illetve a McAfee fenti verziója esetén a következő szolgáltatások leállítása: McShield, McScan, McUtil, McKml, McFilter, McFsrec. Majd a %systemroot%\system32\drivers mappából a Mcshield.sys, Mcscan.sys, Mcutil.sys, Mckml.sys, Mcfilter.sys, Mcfsrec.sys fájlok törlése.
  • Inkompatibilis hardver driver-ek
Nem megfelelő meghajtóprogramok a legkülönfélébb zavart okozhatják a hibernálásban. Egyik hiba, hogy látszólag minden rendben működik, de nem képes a gép visszatérni, illetve visszatéréskor lefagy. Lehet, hogy az adott eszköz minden esetben tökéletesen működik csak hibernáláskor nem. Próbáljunk meg beszerezni minél újabb meghajtót, rendszeresen ellenőrizve a gyártó webhelyét. Ha még mindig fennáll a probléma, akkor gépen belüli hardver inkompatibilitással is számolhatunk. Teljes energiagazdálkodás támogatás szükséges minden egyes eszköz részéről, hogy megfelelően lehessen inicializálni a visszatérési fázisban. Sok problémát megold, ha egy kártyát másik PCI slot-ba helyezünk át. Esetleg addig próbálkozva a kártyák sorrendjének és slot-jának megtalálásával, amíg minden működőképes nem lesz. Több eszköz csomagolásán megtalálható az "ACPI Compliant" felirat. Ezekkel valószínűleg nem lesz problémánk.
Megjegyzés: az esetek nagytöbbségében az inkompatibilis meghajtók okozzák a problémákat.
  • Windows 2000 Server-ben telepítve vannak a terminálszolgáltatások
Minden kiszolgálónál kiemelt szempont a minél gyorsabb, 24 órás rendelkezésre állás és nem szempont a kicsit magasabb energiafogyasztás, illetve a munka megszakítás és folytatása hibernálással. A Windows 2000 kiszolgáló verziók például telepített terminálszolgáltatás mellett kikapcsolják a készenléti üzemmód és hibernálás funkciókat. Sőt a kikapcsoláson túl még a hozzájuk tartozó komponensek sem látszanak a rendszerben. Itt megoldás nincs. Ez a Windows alapvető viselkedésének szerves része.
  • Memória kapacitás támogatás növelés bekapcsolva
Párhuzam vonható az előző és a mostani szolgáltatás között. A Windows 4 gigabájtig minden gond nélkül kezeli a memóriát. E fölött csak a Physical Address Extensions (PAE) támogatás bekapcsolásával. Ennyi RAM általában csak kiszolgálókban található. A helyzet ugyanaz, mint az előbb: nem lehet hibernálni. A PAE-t a BOOT.INI fájlban lehet ki- és bekapcsolni. Lehet, hogy nem is tudunk róla, mert egy program kapcsolta be. Nyissuk meg a BOOT.INI-t és keressük a /PAE kapcsolót, ha megtaláltuk: töröljük. Persze mindezt csak akkor, ha valóban szükséges a hibernálás és 4 gigabájtnál több memória van a gépben.
  • Kevés a szabad merevlemez terület
Fentiekben elhangzott, hogy a memória a regiszterek állapota a merevlemezre kerül. Történetesen a hiberfil.sys fájlba. A fájl mérete minimum a gépben lévő RAM mennyisége. Ha nincs ennyi szabad merevlemez kapacitás, nem valósulhat meg a hibernálás.
  • Aktív hálózati kapcsolatok
A Windows Me egyik hibája volt, amit a Windows 2000-ben kijavítottak, de azért megemlítjük. Működő hálózati kapcsolat mellett - például fájlokat töltöttek le a gépünkről - szintén nem lehetett hibernálni.
  • CD írás van folyamatban
Valószínűleg senki nem fog CD írás közben hibernálni, de lehet, hogy elindítja az írást, magára hagyja a gépet és másvalaki viszont kikapcsolná. Ezért beépített támogatásként, CD írás közben nem lehet hibernálni. Ez csak a Windows XP verzióira vonatkozik.

Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 418. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |