HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Skip Navigation Links
 

Ha mindig kék halállal indul az XP...Sajnálatos módon a Windows XP-nél előfordulhat, hogy egy szabálytalan rendszerleállást követően "kék halállal" indul - pontosabban nem indul az operációs rendszer. Hiába a boot floppy, parancssor vagy a csökkentett mód, mindig következetesen ugyanott "elszáll" a rendszer. Mit lehet tenni ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben? Egy megoldás azért van...

A probléma akkor fordul elő, ha nem lépünk ki szabályosan az XP-ből, hanem menet közben megnyomjuk a reset gombot vagy áramszünet miatt indul újra a gép. Néhány rendszerfájl nyitva marad és a legközelebbi indítás alkalmával jön a kék halál. Általában "Inaccessible boot decive" hibajelzéssel közli, hogy nem fér hozzá a merevlemezhez. Valójában csak az inkonzisztencia miatt nem tudja olvasni az állományokat. Ez még nem is lenne probléma, mert ilyen esetekre találták ki a CHKDSK hibajavító segédprogramot. A probléma az, hogy a CHKDSK nem indul el automatikusan.
Tapasztalataink szerint Windows 2000 alatt is előfordul ugyanez a jelenség, de sokkal ritkábban, mint XP-n.
A rendszerindítás legelső fázisában sűrűn nyomkodva az F8 gombot belépünk az indítómenübe. Esetleg a szabálytalan leállás miatt maga a rendszer lép be automatikusan. Itt lehet próbálkozni a csökkentett módú indítással, csökkentett móddal és parancssorral vagy az utolsó helyes konfiguráció betöltésével - mindhiába.
Pedig nem kéne mást tenni, mint a CHKDSK-et futtatni.
Első megoldás...
Szereljük ki a merevlemezt a gépből és tegyük be második meghajtóként egy másik gép Windows XP-je alá, majd futtassuk a következő parancsot:
chkdsk x:
Ahol az "x:" a hibás lemez rendszerindító kötete.
A módszer hátránya, hogy két operációs rendszer kell hozzá (ha áramszünet volt, lehet, hogy a másik is tönkrement) és szét kell szedni a gépet (kivéve, ha mobil rackben van a merevlemez).
Második megoldás...
Vegyük elő a Windows XP telepítő CD-t, helyezzük a meghajtóba, állítsuk be a BIOS-t, hogy CD-ről boot-oljon. Indítsuk el a gépet a CD-ről úgy, mint ha egy új operációs rendszer telepítenénk.
Ne tegyünk semmit, várjunk, hogy a telepítő automatikusan végezze a dolgát. Az első megálláskor három lehetőség közül választhatunk: az ENTER-el folytatjuk a telepítést, a J billentyűvel javító üzemmódba lépünk (angol verziókban: R) vagy az F3-mal kilépünk. Válasszuk a második lehetőséget a helyreállító konzolba való belépéshez, amit rövid várakozás után meg is tehetünk.
Válasszuk ki, hogy melyik telepített rendszerbe lépünk be (ha több van, a hibásat válasszuk), kérésre adjuk meg a rendszergazda jelszavát és kapunk egy parancssort a Windows felett. A HELP szó begépelésével tudjuk kilistázni, hogy milyen parancsok állnak rendelkezésünkre. Köztük van a CHKDSK is. Írjuk be:
chkdsk x:
Ahol az "x:" a hibás lemez rendszerindító kötete (általában c: ).
Megtörténik a kötet vizsgálta és a hibák kijavítása. Ha vége, gépeljük be az EXIT parancsot, ekkor újraindul a gép. Állítsuk vissza a merevlemezről boot-olást és ismét elindul az operációs rendszer.
A módszert a Windows 2000 ugyanilyen hibájának javítására is használhatjuk.

Cikksorozat

#IDKategóriaCikk címeSorozat
1799DelphiA Decision Cube paletta komponensei1. rész
1805DelphiA DecisionCube komponens2. rész
1814DelphiA DecisionGrid komponens3. rész
3255DelphiA DecisionPivot komponens4. rész
3286DelphiA DecisionGraph komponens tulajdonságai5. rész
3316DelphiA DecisionGraph komponens metódusai és eseményei6. rész


Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 714. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |