HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Navigációs hivatkozások kihagyása
 

Ha mindig kék halállal indul az XP...Sajnálatos módon a Windows XP-nél előfordulhat, hogy egy szabálytalan rendszerleállást követően "kék halállal" indul - pontosabban nem indul az operációs rendszer. Hiába a boot floppy, parancssor vagy a csökkentett mód, mindig következetesen ugyanott "elszáll" a rendszer. Mit lehet tenni ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben? Egy megoldás azért van...

A probléma akkor fordul elő, ha nem lépünk ki szabályosan az XP-ből, hanem menet közben megnyomjuk a reset gombot vagy áramszünet miatt indul újra a gép. Néhány rendszerfájl nyitva marad és a legközelebbi indítás alkalmával jön a kék halál. Általában "Inaccessible boot decive" hibajelzéssel közli, hogy nem fér hozzá a merevlemezhez. Valójában csak az inkonzisztencia miatt nem tudja olvasni az állományokat. Ez még nem is lenne probléma, mert ilyen esetekre találták ki a CHKDSK hibajavító segédprogramot. A probléma az, hogy a CHKDSK nem indul el automatikusan.
Tapasztalataink szerint Windows 2000 alatt is előfordul ugyanez a jelenség, de sokkal ritkábban, mint XP-n.
A rendszerindítás legelső fázisában sűrűn nyomkodva az F8 gombot belépünk az indítómenübe. Esetleg a szabálytalan leállás miatt maga a rendszer lép be automatikusan. Itt lehet próbálkozni a csökkentett módú indítással, csökkentett móddal és parancssorral vagy az utolsó helyes konfiguráció betöltésével - mindhiába.
Pedig nem kéne mást tenni, mint a CHKDSK-et futtatni.
Első megoldás...
Szereljük ki a merevlemezt a gépből és tegyük be második meghajtóként egy másik gép Windows XP-je alá, majd futtassuk a következő parancsot:
chkdsk x:
Ahol az "x:" a hibás lemez rendszerindító kötete.
A módszer hátránya, hogy két operációs rendszer kell hozzá (ha áramszünet volt, lehet, hogy a másik is tönkrement) és szét kell szedni a gépet (kivéve, ha mobil rackben van a merevlemez).
Második megoldás...
Vegyük elő a Windows XP telepítő CD-t, helyezzük a meghajtóba, állítsuk be a BIOS-t, hogy CD-ről boot-oljon. Indítsuk el a gépet a CD-ről úgy, mint ha egy új operációs rendszer telepítenénk.
Ne tegyünk semmit, várjunk, hogy a telepítő automatikusan végezze a dolgát. Az első megálláskor három lehetőség közül választhatunk: az ENTER-el folytatjuk a telepítést, a J billentyűvel javító üzemmódba lépünk (angol verziókban: R) vagy az F3-mal kilépünk. Válasszuk a második lehetőséget a helyreállító konzolba való belépéshez, amit rövid várakozás után meg is tehetünk.
Válasszuk ki, hogy melyik telepített rendszerbe lépünk be (ha több van, a hibásat válasszuk), kérésre adjuk meg a rendszergazda jelszavát és kapunk egy parancssort a Windows felett. A HELP szó begépelésével tudjuk kilistázni, hogy milyen parancsok állnak rendelkezésünkre. Köztük van a CHKDSK is. Írjuk be:
chkdsk x:
Ahol az "x:" a hibás lemez rendszerindító kötete (általában c: ).
Megtörténik a kötet vizsgálta és a hibák kijavítása. Ha vége, gépeljük be az EXIT parancsot, ekkor újraindul a gép. Állítsuk vissza a merevlemezről boot-olást és ismét elindul az operációs rendszer.
A módszert a Windows 2000 ugyanilyen hibájának javítására is használhatjuk.

Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 714. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |