HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Navigációs hivatkozások kihagyása
 

Tippek Windows XP-hez


17. rész

Példaprogram letöltése

1902 bájt

Az alábbiakban néhány tippet olvashatunk a Windows XP használatához: Hogy hívható elő a hibernálás nyomógomb ACPI rendszerű gépeken? Hogy lehet egy lépésben tetszőleges számú fájlt átnevezni? Hogy lehet megváltoztatni a Program Files mappa elérési útját? Milyen újításokat hoz a Windows Movie Maker 1.2-es verziója? A válaszok az alábbiakban olvashatók.

Nem látszik a hibernálás menü
ACPI továbbfejlesztett energiagazdálkodást ismerő számítógép esetén, amennyiben be van kapcsolva a gyors felhasználó váltás (Fast User Switching) szolgáltatás, nem találunk olyan lehetőséget (menüt vagy nyomógombot), amellyel hibernálhatnánk a gépet. Valójában nem hiányzik, csak el van rejtve: Kattintsunk a Start > Kikapcsolás ("Start > Turn Off Computer") menüre. Megjelenik a végső kilépést végző ablak a következő három nyomógombbal: "Készenlét", "Kikapcsolás", "Újraindítás" ("Stand By", "Turn Off", "Restart"). Most nyomjuk le valamelyik SHIFT billentyűt és a "Készenlét" ("Stand By") gomb átvált "Hibernálás"-ra ("Hibernate"). Ha ebben az állapotában kattintunk rá, végrehajtódik az operációs rendszer hibernálása.
Csoportos fájlátnevezés
Feladat: nevezzünk át több fájlt úgy, hogy sorszámot helyezünk el a nevekben.
Nem szükséges ezt egyesével megtennünk. Jelöljük ki az összes fájlt és nyomjuk le az F2 billentyűt (átnevezés). Nevezzük át az egyik fájlt és üssük le az ENTER-t. A Windows automatikusan megteszi a többivel is, a nevek végén zárójelbe egy sorszámot elhelyezve.
Program Files könyvtár áthelyezése másik meghajtóra
Minden alkalmazás alapértelmezésben a "Program Files" nevű mappában lesz telepítve. A mappa ugyanazon a köteten található, ahol az operációs rendszer. Ez nem minden esetben megfelelő. A Windows más lehetőséget nem nyújt az áthelyezésére, mint a regisztrációs adatbázisban tárolt elérési út átírását. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot (WIN+R > regedit). Tallózzunk el a következő helyre:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion
Találunk itt egy bejegyzést "ProgramFilesDir" nevű, "REG_SZ" típusú bejegyzést. Kattintsunk rá kétszer és írjuk át az értéket a nekünk megfelelő elérési útra. Indítsuk újra a gépet és a jövőben telepítésre kerülő alkalmazások alapértelmezésben az új Program Files mappába kerülnek.
Windows Movie Maker frissítés 1.2-es verzióra
A Windows XP a Windows Movie Maker 1.1-es verzióját tartalmazza. Segítségével képet és/vagy hangot rögzíthetünk, vághatunk, szerkeszthetünk. A Windows Update szolgáltatással letölthető a Microsoft webhelyéről az 1.2-es verzió, amelybe bekerült néhány hiánypótló szolgáltatás:
  • Windows Media 8 codec támogatás
  • 640x480-as rögzítési felbontás
  • DV-AVI fájlok közzétételi minőségének javítása

Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 225. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |