HyperLink
Bejelentkezés
E-mail: 
Jelszó: 

Navigációs hivatkozások kihagyása
 

XML adatok megjelenítése Excel-ben


XML 7. rész

Példaprogram letöltése

2418 bájt

Cikksorozatunk jelen részében az XML és a Microsoft Excel kapcsolatával foglalkozunk: adatokat tárolunk XML fájlokban és az Excel-el táblázatos formában jelenítjük meg őket. Az adattárolás ezen formája jól reprezentálja a platformfüggetlenséget és a szöveges állományok előnyeit, nincs szükség adatbáziskezelő rendszerre és az információ egy egyszerű szövegszerkesztővel is módosítható.

Mellékeltük az alábbi XML állományokat "ExcelBasic.xml" és "Excel.xml" néven. Excel 2002-ben megnyitva táblázatos formában megjelennek a tárolt adatok.
Alapfeltételek
A Microsoft Excel 2002-ben a legfejlettebb az XML támogatás, ezért az alábbiak végrehajtása ezen verziót igényli.
Megjegyzés:
Az Excel 2002 az Microsoft Office XP csomagban jelent meg, ezért szokás Excel XP-nek is nevezni.
XML fájlok megnyitása az Excel-ben
A Windows Intézőben duplán kattintva egy XML kiterjesztésű fájlon, alapértelmezésben az Internet Explorer indul el és tölti be az állományt, ezért elsőként indítsuk el az Excel-t és a Fájl > Megnyitás (File > Open) parancsát használjuk. A "Minden Microsoft Excel fájl" kiterjesztései között szerepel az XML is, így már nincs akadálya a fájl megnyitásának.
Akik programból akarnak az Excel-el XML fájlt betöltetni, használják az "OpenXML" metódust, mely a "Workbooks" utasításcsoportban található.
Ne csodálkozzon senki, ha azt tapasztalja, hogy a betöltött XML állomány írásvédett (read-only). Az ok, hogy így nehezebb az eredeti adatokat megváltoztatni és az XML fájlt, XML Spreadsheet-re (XMLSS) cserélni, ami alapértelmezés az Excel-ben.
Készítsünk saját adatbázist
Amikor az Excel betölt egy XML állományt (nem XMLSS-t), akkor egy speciális "flattening" algoritmust használ a feldolgozás során. Ez alapján dönti el, hogy mi kerül az egyes sorokba és oszlopokba. Alapvetően kétdimenziós feldolgozásra van felkészülve, ha az XML több dimenzióban tárolja az adatokat, elsőként egy értelmezőre (interpreter) van szükség.
Nézzünk meg egy egyszerű példát:
Hozzuk létre egy XML állományt. Kötelező paraméterként adjuk meg a verziószámát, annak érdekében, hogy a feldolgozó alkalmazások tudják, mivel van dolguk.
<?xml version="1.0"?>
Szerepeljen a teljes adatbázis "Vevok" néven és minden adatot ezen a jelölőelemen belül tároljunk.
<Vevok>
Adjunk meg három adatot: "Nev1" felfogható keresztnévnek is, "Nev2" a vezetéknév, "VevoID" egy azonosító szám, mely a vevők neveihez kapcsolódik.
  <VevoID>1234</VevoID>
  <Nev1>Szilveszter</Nev1>
  <Nev2>Matuska</Nev2>
</Vevok>
Mentsük el az állományt és nyissuk meg az Excel-ben: az A1 cellában a fő jelölőelem látszik ("/Vevok"),majd ettől kezdve már szabályos kétdimenziós formában jelennek meg a beírt adatok. Az oszlopfejléceket a jelölőelemek alkotják.
Ez nem túl bonyolult és az elhelyezés helyességéről az Excel gondoskodik. Nézzünk meg egy összetettebb példát:


<?xml version="1.0"?>
<Vevok>
 <Vevo>
  <VevoID>1234</VevoID>
  <Nev1>Szilveszter</Nev1>
  <Nev2>Matuska</Nev2>
  <Rendelesek>
   <Rendeles Termekkod="Asztal 123-456" Ar="27000"/>
   <Rendeles Termekkod="Szek 873-343" Ar="12000"/>
  </Rendelesek>
 </Vevo>
 <Vevo>
  <VevoID>5678</VevoID>
  <Nev1>Alice</Nev1>
  <Nev2>Cooper</Nev2>
  <Rendelesek>
   <Rendeles Termekkod="Polc 343-478" Ar="18000"/>
  </Rendelesek>
 </Vevo>
</Vevok>
Az "Ar" és a "Termekkod" elemek előtt az oszlopfejlécben megjelenik egy @ karakter. Ezzel igyekszik az Excel elkerülni a névütközéseket.
Megjelenik még két további tag:
#id = a "Vevo" csomóponthoz kapcsolódó sorszám
#agg = a "VevoID" adataihoz kapcsolódik és annak tartalmát jeleníti meg, de az ismétlődések csak egyszer láthatók.
A fentiek nem csak arra jók, hogy lássuk az XML-ben tárolt adatokat, hanem ellenőrzési célból is használhatjuk az Excel-t: ha minden adat megjelenik táblázatos formában, a sorok és oszlopok megfelelő helyen vannak, akkor jól készítettük el az XML fájlt. Betöltődésnél lezajlik egy gyors szintaktikai ellenőrzés, így rögtön értesülhetünk az esetleges elírásokról.

Könyv
Ez a cikk megtalálható ebben a könyvben: Windows Software Offline 2002 évkönyv 581. oldal

Felhasználási feltételek
A Software Online szoftverfejlesztői magazin mindegyik cikke, minden megjelent képe, és egyéb publikált anyaga szerzői jog védelme alatt áll! Bármilyen formában történő másodlagos terjesztésük, közzétételük vagy felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet!

Copyright © 1999-2014 Animare Software Kft. Minden jog fenntartva!
| Készült: Animare Stúdió | Adatvédelem | Kapcsolat |